Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Σοφία Βέμπο

Η Σοφία Βέμπο (Καλλίπολη Θράκης 1910-Αθήνα 11 Μαρτίου 1978) ήταν μια κορυφαία και πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια που τραγουδούσε τα αθάνατα τραγούδια της κατά το Μεσοπόλεμο, τον ελληνοϊταλικό και τον ελληνογερμανικό πόλεμο και τη δεκαετία του '50.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Έφη Μπέμπο. Γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 όπου ο πατέρας της Αθανάσιος Μπέμπος, καταγόμενος από την Τσαριτσάνη είχε εγκατασταθεί δουλεύοντας ως καπνεργάτης. Το 1912 η οικογένειά της μετακόμισε στη Κωνσταντινούπολη, όπου γεννήθηκε ο αδελφός της Γεώργιος, με το παρατσούκλι Τζώρτζης, η αδελφή της Αλίκη και ο μικρότερος αδελφός της Ανδρέας. Το 1914 με την υπογραφή της ελληνοτουρκικής συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, όπου και επέστρεψε στη Τσαριτσάνη και από εκεί στο Βόλο,οριστικά,πλέον. Στο Βόλο η Σοφία Βέμπο σπουδές της αναγκάστηκε -λόγω οικονομικού προβλήματος- να δουλεύει για να βοηθήσει την οικογένειά της. Έτσι ξεκίνησε να δουλεύει ως ταμίας στο κατάστημα "Φλωρία". Ταυτόχρονα λάτρευε τη μουσική και γι'αυτό αγόρασε μια κιθάρα και άρχισε να εξασκείται μ΄αυτή με τη βοήθεια της φίλης της Μαρίτσας Χασάπη.
Μετά από λίγο καιρό άρχισε να εμφανίζεται και στο θέατρο "Μουντιάλ". Ύστερα της έκαναν Αιγύπτιοι πρόταση για το "Γκραν Τριανόν" της Αλεξάνδρειας όπου σημειωσε κι εκεί τεράστια επιτυχία. Επιστρέφοντας, το 1934 στην Ελλάδα συνέχισε τις παραστάσεις της στο θερινό θέατρο του Σαμαρτζή επί της οδού Καρόλου με νέα τραγούδια που γράφονται γι΄ αυτήν και που γίνονται αμέσως επιτυχίες όπως τα "Μαύρα μου μάτια", "Μη ζητάς φιλιά" κ.α.ενώ μαζί της εμφανίζεται και η αδελφή της Αλίκη. Η πρώτη ηχογράφηση τραγουδιών της Βέμπο έγιναν στην εταιρεία Παρλοφόν.
Το 1940 στην Ελλάδα από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από ιταλικά αεροπλάνα, η Σοφία Βέμπο άρχισε τα πολεμικά της τραγούδια, όπως το "Παύσατε πυρ". Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στις 10.00 ώρα που θα συνέχιζε το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Ζαππείου με τραγούδια της Βέμπο, ο εκφωνητής Κώστας Σταυρόπουλος διακόπτει το πρόγραμμα και ανακοινώνει την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Από εκείνη τη στιγμή όλες οι επιθεωρήσεις προσαρμόζουν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια γράφονταν με πατριωτικούς στίχους. Η Βέμπο τραγουδά πολεμικά τραγούδια και η φωνή της γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο . Την ίδια εποχή προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό 2.000 χρυσές λίρες. Με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, φυγαδεύεται στη Μέση Ανατολή όπου συνεχίζει να τραγουδά κι εκεί εμψυχώνοντας τους Έλληνες.
ο 1949 απόκτησε δικό της θέατρο στο Μεταξουργείο, το "Θέατρον Βέμπο". Το 1957 παντρεύτηκε το Μίμη Τραϊφόρο. Τη δεκαετία του ’60 αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις τη ςκαι τη δεκαετία του ' 70 τις σταματά οριστικά. Τη βραδιά του "Πολυτεχνείου" η Βέμπο έκρυψε στο σπίτι της φοιτητές τους και δεν παρέδωσε στην ασφάλεια όταν της χτύπησε την πόρτα. Η τελευταία της εμφάνισή πραγματοποιήθηκε σε μία εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο για την επάνοδο της Δημοκρατίας. Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο το 1978.

Από Αγγελική Δ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου