Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Φερδινάνδος Μαγγελάνος

Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, ήταν ένας από τους σημαντικότερους θαλασσοπόρους που έζησαν ποτέ κι ήταν Πορτογάλος. Γεννήθηκε στο Σαμπρόσα της Πορτογαλίας το 1480 και σκοτώθηκε στις 27 Απριλίου 1521 στο Μακτάν των Φιλιππίνων.
Ένα από τα πλοία του ήταν το πρώτο που έκανε το γύρο της γης, με επικεφαλή τον ίδιο. Όταν το πλοίο του ολοκλήρωσε αυτό το ταξίδι και οι σύντροφοί κατάλαβαν ότι η γη είναι γεωειδείς, δεν ζούσε. Αυτός που τελικά ολοκλήρωσε την αποστολή του γύρου της γης, που είχε ξεκινήσει ο Μαγγελάνος ήταν ο Χουάν Σεμπάστιαν Ελκάνο το 1522 και ταξίδευε με το μόνο πλοίο του Μαγγελάνου που κατάφερε να γυρίσει τον κόσμο (μόλις έφτασαν στην Ισπανία οπού είχαν συμφωνήσει να φτάσουν ήταν μόλις 18 άντρες πλήρωμα). Επίσης, υπήρξε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισαν όλους τους μεσημβρινούς της Γης. Ακόμη ήταν ο πρώτος που ηγήθηκε μιας ευρωπαϊκής αποστολής προς τα δυτικά της Ευρώπης και της Ασίας, και που διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Πριν γίνει θαλασσοπόρος ήταν ακόλουθος της Βασίλισσας Ελεονόρας, συζύγου του Βασιλιά Ιωάννη του Β'. Το 1512 σ' έναν πόλεμο στο Μαρόκο τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι και από τότε ήταν κουτσός. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1519 ξεκίνησε για τον περίπλου της γης από το λιμάνι Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα πάνω στην καραβέλα Σαντίσσιμα Τρινιντάντ ("Παναγία Τριάς"), με άλλα τέσσερα μικρότερα πλοία των οποίων τα πληρώματα αποτελούσαν 280 περίπου άνδρες, Πορτογάλοι, Γάλλοι και Φλαμανδοί. Σε ένα πλήρωμα από αυτά συμμετείχε και ο ιστοριογράφος της αποστολής Πορτογάλος Ντουάρτε Μπαρμπόζα. Στις 10 Ιανουαρίου 1520 ανακάλυψε τη λίμνη του Ρίο ντε Λα Πλάτα και στις 31 Μαΐου 1520 τον λιμένα Σαν Γουλιάνο.Όμως προχωρώντας προς Νότο και βρίσκοντας έρημες ακτές τα πληρώματα άρχισαν να βαριούνται. Από 1 Απριλίου άρχισαν να ετοιμάζουν ανταρσία. Τότε ο Μαγγελάνος αποκεφάλισε τους στασιαστές ενώ σε 40 απέδωσε χάρη. Ένα από τα πλοία του το «Σαντιάγκο» ναυάγησε κι ένα άλλο η «Σάντα Κρουζ», βούλιαξε αλλά σώθηκε το πλήρωμά του. Στις 24 Αυγούστου 1520 ο Μαγγελάνος ταξίδεψε στη Σάντα Κρουζ όπου έμεινε μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 1520. Μόλις έφυγε από εκεί ανακάλυψε την αναζητούμενη δυτική έξοδο του πορθμού και ονόμασε τον πορθμό <<Πορθμό Μαγγελάνου>>. Ένα μήνα αργότερα μπήκε στο μεγάλο ωκεανό που τον ονόμασε Ειρηνικό, γιατί τον βρήκε πολύ ήσυχο «mar pacifico» όπως είπε και ο ίδιος. Το Μάρτιο 1521 έφτασε στις Μαριάνες νήσους και τις ονόμασε «νήσους των κλεφτών», επειδή οι ιθαγενείς τους λήστεψαν τα πλοία, για πρώτη φορά. Τελικά, τον Μαγγελάνος σκότωσαν ιθαγενείς στρατιώτες του φύλαρχου Λάπου Λάπου στη μάχη του Μακτάν, στο Μακτάν των Φιλιππίνων την ώρα που προσπαθούσε να συμφιλιώσει δύο εχθρικές φυλές ιθαγενών. Οι λεπτομέρειες γι' αυτό το ταξίδι του Μαγγελάνου δημοσιεύτηκαν περίπου 300 χρόνια αργότερα, όταν ανακαλύφθηκε το ημερολόγιο πλοίου που κρατούσε ο ιστοριογράφος του ταξιδιού.

Από Αγγελική Δ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου