Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ουγκάντα

Η Ουγκάντα είναι μια χώρα της Κεντρικής-Ανατολικής Αφρικής,πάνω στον Ισημερινό, με πρωτεύουσα την Καμπάλα.Έχει έκταση 236.040 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 32.369.558 κάτοικοι, περίπου (σύμφωνα με τον πληθυσμό της κατατάσσεται 38η, παγκοσμίως). Το πολίτευμά της είναι η προεδρική δημοκρατία. Επίσημες γλώσσες της είναι τα αγγλικά, η λουγκάντα κι η σουαχίλι. Επίσης ως νόμισμα χρησιμοποιεί το σελίνι. Παλαιότερα υπήρξε αποικία των Άγγλων από το 1894 μέχρι που στις 9 Οκτωβρίου του 1962 που ορίστηκε ανεξάρτητο κράτος.

Κλιματολογικά, έχει 16-25° C -συνήθως-όλες τις εποχές του χρόνου. Έχει τέτοια θερμοκρασία (παρόλο που βρίσκεται στον Ισημερινό) διότι είναι ορεινή χώρα.

Περιλαμβάνει ζέβρες, αφρικανικούς ελέφαντες, τσίτες, γορίλες, χιμπατζήδες, λεοπαρδάλεις, κροκόδειλους του Νείλου, καμηλοπαρδάλεις, ιπποπόταμους, αντιλόπες, βουβάλια, γύπες, διάφορα είδη γερακιών και οχιές. Για την προστασία της πανίδας της χώρας έχουν δημιουργηθεί Εθνικά Πάρκα, όπως αυτό του Ρουβενζόρι και του Καμπαρέγκα.

Το 83% του πληθυσμού της είναι αγρότες και καλλιεργούν καφέ, τσάι, βαμβάκι, κεχρί ,καλαμπόκι, κασάβα και γλυκοπατάτες. Ακόμα, εκτρέφουν κυρίως βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες και πουλερικά. Από ορυκτά, η Ουγκάντα, διαθέτει σίδηρο, απατίτη, κασσίτερο και βολφράμιο.

Από Αγγελική Δ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου